Spotřeba s rozumem

Hlavní stránka / Příroda / Spotřeba s rozumem

9.4.2023

Spotřeba s rozumem „Falling slowly,“ zpívají Glen Hansard a Markéta Irglová ve své deset let staré oscarové písni. Jak se ale zpomalit v našem fast světě? Fast food, fast internet, fast memory, fast mode, fast money…

Svět nejsou sólo jednotlivci. Každá tvoje činnost je spojena s jinými lidmi, vše je propojené. Navíc „čím rychleji odmotáváš toaletní papír, tím dřív ti dojde.“ Podíváš-li se na svět jinak, pomůže ti to líp se rozhodovat a zlepšit celý ten „fast systém“. Když zpomalím v běhu, umožním svému tělu dočerpávat síly. To samé platí pro moji spotřebu: Když zpomalím, umožním planetě obnovit síly. Dva příklady:

Slow fashion

  • Výroba oblečení ovlivňuje sociální podmínky lidí, kteří jej vyrábějí, i tvoje životní prostředí.
  • Když zpomalím (= menší spotřeba, podpora inovací nezávislých návrhářů, preference malé oděvní značky, nákupy z druhé ruky, použité nebo recyklované oblečení), zůstane svět rozmanitý.
  • Mít respekt k návrhářům a výrobcům znamená spravedlivě ohodnotit jejich práci a neparazitovat na nich.
  • Pěstování vztahů mezi výrobcem a spotřebitelem pomáhá oběma. Když můžu výrobci věřit a vím, co od něj kupuji, on pozná moje potřeby a ví, že mi výrobek může prodat.

Místní zdroje a materiály pomáhají místnímu životnímu prostředí

  • Všudypřítomné nekvalitní oblečení zabírá místo a neplní svůj účel. Rychle nepoužitelné věci končí na skládce.
  • Kvalitní a nadčasová móda snižuje naši spotřebu a zpomaluje „fast systém“.
  • Co nepoužiji já, může využít jiný.
  • Všechny výše vedené principy aktivně akceptované jednotlivcem ovlivňují a zpomalují celý cyklus surovina–výroba–používání–odpad.

Slow food

  • Posezení s přáteli u stolu a vychutnávání místních produktů si zaslouží naši plnou pozornost a ochranu před hrozbou unifikace nadnárodními potravinářskými koncerny a před kulturou fastfoodu.
  • Místní produkty, domácí odrůdy plodin, pozapomenuté recepty – to vše patří k našemu kulturnímu dědictví.
  • Poctivá domácí kuchyně, citlivý a osobní přístup k surovinám, sezpnní nabídka – to jsou základní znaky slow food.

Slow wine, slow fish, slow cheese, slow meat – tam všude se dá zpomalit, zamyslet se, vychutnat si život. Zkus zagooglovat, ale slow…

 


Administraci zajišťuje redakční systém společnosti NETservis s.r.o.